Virusinfecties

Ziekteverwekkers, zoals virussen, zijn overal. We komen er elke dag mee in aanraking. Doorgaans worden we hier niet ziek van, omdat het immuunsysteem het lichaam beschermt tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Als een virus toch het lichaam binnendringt en daarmee veroorzaakt dat we ons ziek gaan voelen, dan wordt dit een virusinfectie (of virale infectie) genoemd.

Griep en verkoudheden zijn de meest voorkomende virusinfecties. Klachten die daarbij doorgaans veel voorkomen zijn koorts, hoofdpijn en/of spierpijn. Deze klachten gelden vaak ook voor andere virusziekten. Het afweersysteem gaat dan aan de slag om het virus alsnog onschadelijk te maken. Voorbeelden van luchtweginfecties zijn verkoudheid en longontsteking. Ook Corona (Covid 19, SARS-CoV-2.) is een luchtweginfectie.

De symptomen van een virusinfectie (alsook luchtweginfecties) zijn ook afhankelijk van:

  • Aard van het virus
  • Duur van de infectie
  • Locatie waar het virus zich bevindt in het lichaam
  • Conditie van het afweersysteem
  • Algehele geestelijke en lichamelijke conditie

Een juist gehalte vitamine D in het lichaam helpt om het immuunsysteem te activeren. Een goed werkend immuunsysteem voorkomt ziekten en allergieën, geeft weerstand tegen infecties en ondersteunt het herstelproces.

In wetenschappelijke onderzoeken wordt benoemd dat als je blootgesteld wordt aan een virus en je hebt een voldoende gehalte vitamine D in het lichaam, dan zijn de immuun cellen beter in staat het virus te bevechten. Dit kan ziek worden helpen voorkomen.

Helpt het slikken van vitamine D ook om het risico op corona te verminderen?
Het Covid19 virus (ook wel: Corona / SARS-CoV-2.) is een nieuwe luchtweginfectie. Uit recente internationale publicaties (waaronder een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Oxford University Press, 2020) is gebleken dat mensen met lage vitamine D spiegels een veel hogere kans hebben op het ontwikkelen van ernstige complicaties bij het doormaken van een Covid-19 infectie. In Amerika werd vitamine D dan ook toegevoegd in het behandelingsprotocol bij patiënten die op de IC afdeling terecht waren gekomen na besmet te zijn geworden met het corona virus. Patiënten kregen dagelijks 200.000 IE toegediend om zo het eigen immuunsysteem een boost te geven.

Mensen met een goede vitamine D waarde tussen de 75 – 135 nmol/liter bleken minder complicaties te ontwikkelen en het ziekte verloop verliep minder ernstig. Op dit moment zijn er wereldwijd vele onderzoeken gaande. Deze onderzoeken kunnen leiden tot nieuwe inzichten. Uit een recent Spaans onderzoek met 76 Covid19 ziekenhuispatiënten (gepubliceerd door Elsevier 2020) bleek dat Calcifediol (vitamine D) de ernst van het ziekteverloop van Covid-19/corona significant kon verminderen.