Alopecia

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij pleksgewijze haaruitval ontstaat. Dit gebeurt vooral op het behaarde hoofd, maar kan ook op andere lichaamsgebieden waar haren groeien ontstaan, zoals wenkbrauwen, de baardstreek, oksels en schaamstreek (bron: Huidfonds.nl). Bij mensen met alopecia werkt het immuunsysteem niet optimaal. Ook is er geregeld sprake van een verstoorde darmfunctie, waardoor het lichaam moeite heeft om vitamine D aan te maken, hoe gezond je ook eet. Vitamine D tekort wordt veel gezien bij auto-immuunziekten, waaronder alopecia.

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de werking van de haarzakjes en de haargroei. Wanneer er niet genoeg vitamine D wordt opgenomen of wanneer er niet genoeg vitamine D receptoren in en rond de haarzakjes zijn of wanneer de receptoren gemuteerd (veranderd) zijn kan het immuunsysteem niet goed zijn werking doen. Ziekteverwekkende microben kunnen dan niet goed worden opgeruimd met een heftige ontstekingsreactie als gevolg. Cellen van de haarzakjes raken zo beschadigd.

Een bijverschijnsel van het krijgen van alopecia areata is dat je nagels aangetast raken (bron: huidfonds.nl). Van alopecia areata voel je je niet ziek, maar de ziekte kan wel psychische klachten tot gevolg hebben. Alopecia areata kan op alle leeftijden en bij iedereen ontstaan.

Wereldwijd – zoals in Polen (2018),  USA (2018), China (2019) en de Verenigde Arabische Emiraten (2021) – wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verband tussen alopecia en een tekort aan vitamine D. Ook wordt er gekeken welke rol een (extra) inname van vitamine D kan spelen in behandeling van de ziekte.

Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat deelnemers met alopecia veelal een vitamine D tekort hebben (lager dan 50 nmol/l). Ook in bredere zin blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken een verband tussen vitamine D tekort en het hebben of ontwikkelen van een auto-immuunziekte. Vitamine D versterkt het aangeboren immuunsysteem, moduleert het adaptieve immuunsysteem en vertoont daarmee antibacteriële, anti-inflammatoire en mogelijk antivirale eigenschappen, zo publiceert het Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde in 2010.

Een (huis)arts kan vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van alopecia en of er sprake is van een tekort aan vitamine D. In samenspraak met de arts kan een passend behandelplan opgesteld worden.