Vitaminegebruik ná de overgang: waar moet je op letten?

De overgang is een heel proces. Het vrouwelijk lichaam verandert en moet opnieuw een balans vinden. Wist je dat je ook ná de overgang je lichaam extra aandacht moet geven? Nynke Wiersma, eigenaar van coachingspraktijk De Overgangsspecialist, helpt je op weg.

Nynke: “Ik denk dat veel vrouwen onvoldoende weten wat er tijdens de overgang allemaal in hun lichaam gebeurt. Maar over de specifieke periode ná de overgang wordt al helemaal niet veel gesproken.”

Hoe het ook alweer zit met de overgang

“De overgang heeft alles te maken met het opraken van de hoeveelheid eicellen in je eierstokken. Als de eitjes op een gegeven moment op zijn, dalen je hormoonspiegels en neemt onder andere de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam af. Dat proces duurt een paar jaar en je lichaam moet eraan wennen. In deze periode kun je allerlei overgangsklachten krijgen. Het lichaam werkt toe naar een nieuw evenwicht en daarna zullen de meeste symptomen overgaan.”

Juist op het moment dat je door de overgang heen bent, moet je weer in actie komen voor je lichaam. “Tijdens de overgang is het oestrogeengehalte in je lichaam met zo’n tachtig procent gedaald. Dat hormoon zorgt voor gezonde botten en beschermt je hart- en bloedvaten. Die enorme daling van de hoeveelheid oestrogeen maakt deze delen van je lichaam dus kwetsbaarder.”

Vitamine D en calcium

Daarom geeft de overgangsspecialist tips. “Om botaanmaak te stimuleren en ontkalking af te remmen, adviseer ik om de rest van je leven vitamine D te slikken.” Dit is ook het advies van De Gezondheidsraad.
Nynke: “Slik vitamine D3. Minimaal 10 microgram per dag, maar 25 microgram is nog beter.”

Na de overgang is het ook belangrijk om genoeg calcium binnen te krijgen. “Dat hoef je niet zozeer te suppleren. Zorg dat je calcium uit voeding binnenkrijgt. Appels, pruimen, kaas en yoghurt zijn calciumrijk, net als boerenkool, broccoli, hazelnoten en amandelen. Eet eveneens gezonde vetten, zoals avocado’s. Het gaat er in elk geval om dat je veelzijdig eet en groenten, fruit, noten en zaden goed vertegenwoordigd zijn in je voedingspatroon.”

Buiten bewegen

Het laatste advies van Nynke: kom van die stoel af en ga naar buiten. “Ga wandelen, springen, tuinieren, traplopen om je botten soepel te houden en weerstand op te bouwen. Dat is allemaal top. Zorg ervoor dat je elke dag die bewegingsnorm van minimaal een halfuur haalt.”