Het is tijd voor zomerfruit

Zomerfruit bestaat uit zachte fruitsoorten en het zogeheten steenfruit. Bij zachte fruitsoorten kun je denken aan aardbeien, frambozen, bramen en bessen. Steenfruit is de verzamelnaam voor fruit met een harde pit in het hart, zoals kersen, perziken, nectarines, abrikozen en pruimen. Elke fruitsoort bevat weer andere goede stoffen. Bijkomend voordeel: fruit is geen dik­maker. Per 100 gram bevatten de meeste fruitsoorten ­gemiddeld niet meer dan 50 kilocaloriën. Ter ver­gelijking: een ons chips meer dan tien keer zoveel. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal twee porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.

Bramen

Bramen behoren tot de rozenfamilie, net als aardbeien en frambozen. Ze bestaan uit allemaal kleine deelvruchtjes en zijn rijk aan mineralen en vezels. De vruchten hebben hun blauwe kleur te danken aan anthocyanen: kleurstoffen die als antioxidant werken. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de ophoping van cholesterol in de bloedvaten vermindert. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter. Een portie van 100 gram telt 37 kilocaloriën. PruimenPruimen zijn vezelrijk en goed voor de spijsvertering. Vezels zorgen voor een optimale darmwerking en zijn daarnaast gunstig voor het cholesterolgehalte. Ze zijn ook goed voor je botten. Pruimen zijn namelijk rijk aan vitamine K, een vitamine die noodzakelijk is voor de aanmaak van bepaalde boteiwitten. Een ons pruimen bevat 56 kilocaloriën.

Het advies is om minimaal 200 gram fruit per dag te eten

Pruimen

Pruimen zijn vezelrijk en goed voor de spijsvertering. Vezels zorgen voor een optimale darmwerking en zijn daarnaast gunstig voor het cholesterolgehalte. Ze zijn ook goed voor je botten. Pruimen zijn namelijk rijk aan vitamine K, een vitamine die noodzakelijk is voor de aanmaak van bepaalde boteiwitten. Een ons pruimen bevat 56 kilocaloriën.

Aardbeien

Aardbeien staan op de vierde plek van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Alleen kiwi’s bevatten meer vitamine C. En dat is goed voor de weerstand, de huid en het haar, en helpt mee verkoudheid te bestrijden. Naast vitamine C bevatten aardbeien veel vezels en foliumzuur (vitamine B11). Dat laatste heb je nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. Aardbeien zijn ook een bron van kalium. Dat is belangrijk voor een goede bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in je lichaam. Een ons zomerkoninkjes bevat slechts 29 kilocalorieën.

Frambozen

Tegenwoordig kun je fram­bozen het hele jaar door kopen, maar in de zomer zijn ze op hun lekkerst. Wetenschappers aan de Universiteit van Wageningen ontdekten dat frambozen unieke antioxidanten – zogeheten ellagitannines – bevatten, die celbeschadiging tegen­gaan. De vruchtjes zitten ook vol vitamine C, altijd goed voor de weerstand en voldoende energie. 100 gram frambozen bevat zo’n 43 kilocalorieën, 7 gram koolhydraten en 2,5 gram vezels. Vezels spelen een belangrijke rol bij je gezondheid. Ze hebben een gunstige werking op de stoelgang en op het slechte cholesterol in het bloed. Het gemiddelde vezelgehalte van zacht zomerfruit is 4,8 gram per 100 gram ten opzichte van 2,2 gram in ander fruit.

Blauwe bessen

Ook blauwe bessen bevatten anthocyanen (zie: Bramen). Daarnaast zitten ze boordevol vitaminen: A, B, B1, B2, B6, C, E en K. En ze bevatten verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Ook blauwe bessen bevatten anti­oxidanten. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker. Een nadeel van blauwe bessen is dat de gezonde eigenschappen snel verminderen als je de bes combineert met suiker. Het eten van veel blauwe bessenjam (ook de light-versie) is dus geen aanrader. 100 gram bosbessen bevat 75 kilocaloriën.

Perziken

Perziken zijn geen uitblinkers qua voedingsstoffen, maar bevatten wel een heel gezonde mix van stoffen als bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine, vezels en kalium. Net als ander fruit is het geen dikmaker: per 100 gram bevat perzik gemiddeld slechts 40 kilocalorieën. En dat pluizige velletje? Dat is gewoon eetbaar.

Pas op voor de vossenlintworm

Bramen, frambozen en bosbessen: zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg en Oost-Groningen loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. De kans dat je besmet raakt is heel klein, maar de gevolgen zijn groot, want het kan ernstige leverschade veroorzaken. Het is in deze regio’s sowieso verstandig om groente en fruit uit eigen tuin eerst grondig te wassen én te koken.

Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine juni 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Dit bericht was origineel gepubliceerd op Gezondheidsnet.nl - Voeding artikelenfeed.