Zó zorg je goed voor je weerstand

Nu het kouder en natter wordt, speelt het leven zich vaker binnen af. We pakken bus of trein in plaats van de fiets, zitten niet buiten op een terras maar binnen in een overvol café of restaurant: kortom allemaal plekken waar bacteriën of een virusje makkelijk wordt opgepikt. Daarom is het nu extra belangrijk om goed voor je weerstand te zorgen, zeker in de koudere seizoenen.

Bij de Kruidvat drogist vind je voedingssupplementen om je weerstand te ondersteunen, maar ook zelfzorgmiddelen om je te helpen als je al aan het hoesten en proesten bent. Het is daarom zeker de moeite er eens naar binnen te lopen om met deze deskundige drogist te overleggen of je goed voorbereid bent op het snotterseizoen. Daarnaast kun je natuurlijk zelf aan de slag:

Beweeg voldoende

Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om je weerstand zo optimaal mogelijk te houden. Bewegen bijvoorbeeld. De meest gehanteerde norm voor volwassen mensen is 150 minuten matige tot intensieve inspanning per week. Wandelen, fietsen, rustig zwemmen en de wat zwaardere huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen of werken in de tuin vallen hieronder. Veel mensen vinden het lastig voldoende te bewegen, nu de dagen korter worden en ook de temperatuur daalt. Toch is het belangrijk voor je gezondheid om het te doen. Bewegen verkleint namelijk het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Daarnaast heeft bewegen een positief effect op je humeur en houdt het je lichaam in goede conditie. Pak jezelf dus lekker dik in en máák die winterse wandeling. Te koud? Ga dan lekker binnen sporten. Van hot yoga bij de sportschool tot baantjes trekken in het zwembad of ‘s ochtends thuis meedoen met Nederland in beweging: het helpt allemaal je weerstand op peil te houden.

Slaap en ontspan

Ontspanning is net zo belangrijk voor je gezondheid als inspanning. Je lichaam heeft gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig om goed te kunnen herstellen en op te laden voor de volgende dag. Stress en vermoeidheid hebben een negatieve invloed op de werking van je afweersysteem. Zorg dus voor een goede nachtrust en neem de tijd om te kunnen ontspannen en ontstressen.

Zes weerstandvitamines

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je dagelijks voldoende vitaminen en mineralen binnen. Er zijn een aantal vitamines en mineralen die een rol spelen bij je weerstand en je lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf. Vitamine A zorgt bijvoorbeeld mede voor de normale werking van het immuunsysteem. Het zit in lever(producten), margarine en halvarine. Ook Vitamine B6, dat vooral in aardappelen, bananen en bruinbrood zit, ondersteunt een goede weerstand en helpt vermoeidheid te verminderen. Verder spelen Foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12 een grote rol. Deze vitaminen zijn van invloed op de normale celdeling en ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedcellen welke onderdeel zijn van het afweersysteem. Daarnaast zijn vitamine C – volop aanwezig in groenten en fruit – en vitamine D belangrijk. Vitamine C is een antioxidant en helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf en vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand. Die laatste zit in vette vis (zalm, haring, makreel) en wordt soms toegevoegd aan halvarine en margarine. Daarnaast kan het toegevoegd worden aan halvarine en margarine. Dat neemt niet weg dat kinderen t/m 3 jaar, mensen met een donkere huid, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 er sowieso verstandig aan doen vitamine D bij te slikken. Qua mineralen ondersteunen vooral koper, seleen, ijzer en zink het immuunsysteem.

Is een voedingssupplement nodig?

Zoals gezegd krijg je dagelijks voldoende vitaminen en mineralen binnen als je gezond en gevarieerd eet. Het is daarom voor de meeste mensen niet nodig om extra vitamines en mineralen te nemen. Lukt het je tijdelijk niet om gezond en gevarieerd te eten, dan kan een supplement zoals een laag gedoseerde multivitamine een goede aanvulling zijn. Vraag je Kruidvat drogist om advies als je twijfelt of dit voor jou het geval is.

Voor verschillende groepen geldt het advies van de Gezondheidsraad om extra vitamine D te nemen in de vorm van een dagelijkse tablet of druppeltjes. Deze groepen zijn:

  • Vrouwen die zwanger zijn of willen worden
  • Baby’s tot 3 maanden die borstvoeding krijgen
  • Baby’s en kinderen tot 3 jaar
  • Vrouwen boven de 50 jaar
  • Mannen boven de 70 jaar
  • Mensen die niet voldoende buiten komen of hun huid bedekken
  • Mensen met een getinte huid.

Daarnaast is voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden, het advies om extra vitamine B11 (foliumzuur) te nemen.

Vraag om persoonlijk advies

Ook voor sporters, lijners, ouderen, vegetariërs, rokers of mensen die medicijnen gebruiken kan een supplement een goede aanvulling zijn. Maar aanvulling is niet altijd nodig. Daarom staan de drogisten van Kruidvat altijd voor je klaar om je deskundig advies en tips te geven. Elke Kruidvat drogist is gediplomeerd, kijkt naar jouw persoonlijke situatie en kan je duidelijk uitleggen of een voedingssupplement voor jou (tijdelijk) zinvol kan zijn. Bovendien leggen ze je uit hóe je deze producten kunt gebruiken en adviseren ze over eventuele aanpassingen in levensstijl of eetpatroon. Aarzel dus niet om hen om advies te vragen. Er staan in de Kruidvatfilialen maar liefst 3.900 drogisten voor je klaar. Je kunt ze herkennen aan de groene blouse of herkenbare groene badge.

 

Kruidvat

 

De Kruidvat drogist kan je ook prima helpen met allerhande kwalen. Hiervoor hoef je dus niet altijd naar de huisarts, maar indien nodig zal hij of zij je hier wel naar verwijzen. Wat je gezondheidsvraag ook is; stel ‘m aan de Kruidvat drogist!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kruidvat.

Dit bericht was origineel gepubliceerd op Gezondheidsnet.nl - Voeding artikelenfeed.