Maag

Goed voor de spijsvertering zorgen, draagt bij aan het versterken van de weerstand. De basis daarvoor is gezond en gevarieerd eten (mlds.nl) . De gezondheid van de maag en/of het ervaren van maagklachten hangt vaak nauw samen met de levensstijl, zoals het voedingspatroon, mate en manier van beweging, de hoeveelheid stress die wordt ervaren en de rust die genomen wordt. Maagklachten kunnen erger worden door roken, voeding, medicijnen en stress en gaan vaak vanzelf weer over wanneer er een passende balans in de levensstijl is gevonden.

Wanneer een of meer van de organen in de spijsvertering niet goed functioneren, zoals de maag, kan dit ook invloed hebben op de opname van vitamine D in het lichaam. Door te weinig gevarieerde voeding en/of een ongezonde leefstijl raakt de vetstofwisseling in het lichaam verstoord. Dit kan een weerslag hebben op o.a. de galblaas, lever- en nieren. Zo kunnen de absorptie en stofwisseling van vitamine D worden verstoord in het lichaam.

In het algemeen kan worden gezegd dat maagklachten niet direct veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine D, maar dat maagklachten wel invloed hebben op de mate waarop vitamine D kan worden opgenomen in het lichaam. Wordt er te weinig vitamine D opgenomen, dan heeft dit invloed op de mate waarin de weerstand kan worden opgebouwd en in stand kan worden gehouden.  

Of er sprake is van maagklachten en/of een tekort aan vitamine D kan met behulp van een bloedonderzoek (via de arts, het ziekenhuis of een zelftest) in kaart gebracht worden. Een behandelend (huis)arts kan de herkomst van maagklachten duiden en beoordelen of er een supplement van vitamine D gewenst is en in welke hoeveelheid.