Gevoelig voor de herfstdip? Zó weer je je ertegen

De zomer lijkt nu toch écht voorbij en dat gaat de meesten van ons niet in de koude kleren zitten. Veel mensen krijgen al tijdens de eerste grijze en druilerige dagen last van somberheid. Gelukkig zijn er een paar effectieve manieren om je te weren tegen de herfstdip.

Die laatste paar warme en zonnige dagen waren echt een cadeautje, maar we lijken er nu aan te moeten geloven: de herfst is nabij. Als je gevoelig bent voor het ontwikkelen van seizoensdipjes, is deze fase nooit fijn. Je bereid je al mentaal voor op de donkere maanden die eraan komen en kijkt met weemoed terug op de momenten dat je met een ijskoud drankje op het terras zat. Maar treur niet te snel: als je het goed aanpakt, ben jij die herfstdip makkelijk voor (en ga je de herfst misschien zelfs wel leren waarderen).

1. PLAN GEZELLIGE AVONDJES MET VRIENDINNEN

Als het slecht weer is, heb je vaak geen zin om de deur uit te gaan. Natuurlijk is het heerlijk om zo nu en dan met een dekentje op de bank naar een goede serie te kijken, maar zorg ervoor dat je ook nog genoeg onder de mensen komt. Spreek bijvoorbeeld met je vriendinnen af dat jullie iedere eerste woensdag van de maand samen eten. Dat geeft meteen een goede stok achter de deur om daadwerkelijk af te spreken, óók als je daar niet per se zin in hebt. Samenzijn doet een mens altijd goed; de kans is dan ook groot dat je weer vol positieve energie thuiskomt. Ook leuk: plan een filmavondje met romantische komedies. Zwijmelen geblazen!

2. PROBEER IETS NIEUWS

Omdat je in de herfst relatief veel binnen zit, is dit de ideale periode om nieuwe hobby’s uit te proberen. Iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan is daarnaast erg goed voor je gesteldheid. Wanneer je je hersenen op deze manier nieuwe prikkels geeft, worden nieuwe verbindingen tussen je zenuwcellen gemaakt. Hier word je niet alleen bewezen vrolijker, maar ook slimmer van. Dus: wat ga jij deze herfst doen? Die cursus Frans die je altijd al hebt willen volgen? Yogalessen? Of een workshop schilderen? Kijk ook eens bij deze 20 hobby’s waarvoor je de deur niet uit hoeft.

3. ZORG ERVOOR DAT JE GENOEG VITAMINE D BINNENKRIJGT

Vitamine D is nodig om calcium uit onze voeding in ons lichaam op te nemen. Deze vitamine is dus belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Een vitamine D-tekort leidt daarnaast tot somberheid en vermoeidheid. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D en laat de meesten daar in de herfst nu net een tekort aan hebben. Probeer daarom elke dag minimaal een halfuur buiten te zijn. Lukt dit niet, dan kun je vitamine D ook uit voeding halen. Vooral vette vis, vlees en eieren zitten bomvol vitamine D. Het zit ook in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Nog makkelijker: het slikken van vitamine D-pillen. Doe dit in ieder geval wanneer de ‘r’ in de maand zit.

4. SLAAP VOLDOENDE

Je lichaam moet wennen aan de omslag van het weer en de koudere temperaturen. Veel mensen krijgen hierdoor last van vermoeidheid. Geef hieraan toe en duik lekker vroeg je bed in als je lichaam daarom vraagt. Maak het jezelf deze herfst dan meteen extra comfortabel door nieuw beddengoed aan te schaffen of zelfs je gehele slaapkamer een make-over te geven. Besteed in de slaapkamer veel aandacht aan knusheid: gooi je bed vol zachte kussens, steek voor je gaat slapen wat (geur)kaarsen aan en koop een fijn boek waarin je jezelf helemaal kunt verliezen. Op die manier vergeet je hopelijk een beetje dat het buiten zo guur is.

5. EET WINTERSE KOST

In de zomer eten we graag salades, maar naarmate de dagen korter worden, krijgen we steeds meer zin in stamppotten, stoofpotten en wild. Dat is niet voor niets: door veel dierlijke proteïnen te eten, wordt het voor het lichaam makkelijker om voldoende cortisol, een natuurlijke oppepper, te produceren. En daar krijg je dus energie van! Sowieso geeft zo’n maaltijd sfeer aan een grijze dag. Met een heerlijk dampende stoofpot, een goed glas rode wijn en een kleedje over je benen voor de televisie: zie je jezelf al zitten?

6. BEDENK WAAROM DE HERFST LEUK KAN ZIJN

We zijn er met z’n allen meester in de zomer te romantiseren. Dat is vanzelfsprekend, want wie houdt er niet van warme temperaturen, lichte dagen en zwoele avonden? Maar doordat we zo gefocust zijn op de voordelen van de zomer, vergeten we soms dat de herfst ook zo z’n charme heeft. Nee, die kou en regen zijn allesbehalve leuk, maar probeer daar eens omheen te kijken. Om een paar dingen te noemen: de natuur is in de herfst met al die kleuren prachtig, we kunnen de boel ‘s avonds met kaarsjes en plaids weer gezellig maken, een frisse neus halen betekent in de herfst ook écht een frisse neus halen (daar knap je van op) én we kunnen weer laagjes en sjaals gaan dragen.