Een vitamine D3 tekort aanpakken: zo doe je dat

Dit zijn de stappen die je onderneemt wanneer je lijdt aan een D3 tekort.

Vitamine D3 is een essentiële in vet oplosbare vitamine die belangrijk is voor de gezondheid van je botten, immuunsysteem, hersenfuncties en andere processen in het lichaam. Wanneer je spreekt over een vitamine D tekort heb je het eigenlijk altijd over een vitamine D3 tekort, aangezien dit met afstand de effectiefste vorm van vitamine D betreft. Hoe pak je zo’n tekort aan? Dat lees je hier.

Hoe kom je aan vitamine D3 tekort?

Een vitamine D3 tekort loop je meestal op doordat je te weinig zon ziet. Vitamine D3 wordt aangemaakt door je huid, onder invloed van UV(B)-straling. Deze korte UV-golven komen van de zon, maar worden door zowel wolken als glas tegengehouden. Zowel bij bewolkt weer als wanneer je voornamelijk binnen zit krijgt je huid dus te weinig van die prikkel binnen op D3 te synthetiseren. Onhandig. Vooral als jij je zomers in het (altijd bewolkte) Nederland doorbrengt.

Hoe merk je dat je vitamine D3 tekort hebt?

Omdat vitamine D3 bij zo veel lichaamsprocessen betrokken is, zijn er legio vitamine D3 tekort symptomen die je kunt herkennen. Voor een actieveling zoals jij zijn vooral de volgende symptomen relevant:

  • Onverklaarbare vermoeidheid. Wanneer je niet net thuis komt van een zware training nadat je per ongeluk maar 5 uur hebt geslapen, maar toch doodmoe bent, zou er wel eens een vitamine D3 tekort achter kunnen zitten.
  • Spier- en gewrichtspijn. Het is niet gek dat je veel spierpijn hebt wanneer je veel sport, maar blijft de spierpijn tegenwoordig wel erg lang hangen en biedt een bezoekje aan de fysio geen soelaas? Dan zou het een vitamine D3 tekort kunnen zijn.
  • Verzwakt immuunsysteem. Of sporten met een griepje verstandig is, daar verschillen de meningen over. Ziek worden betekent in ieder geval een minder goede training en dat wil je uiteraard voorkomen. Er zijn veel vitaminetekorten die samen jouw immuunsysteem kunnen verzwakken en vitamine D3 tekort is er daar één van.

Wat te doen bij vitamine D3 tekort?

Spreekt voor zich toch? Zoek de zon op! Maar laat je niet gek maken door al die fabels over de zon die zelf benoemde “wetenschappers” op social media slingeren: je moet jezelf beschermen tegen schadelijke zonnestraling en dat doe je het best door zonnebrand te smeren. Vermijd daarnaast de zon rond het middaguur — vooral in de zomer. Ook het dragen van een zonnebril heeft geen invloed op de reactie van je huid op zonnestraling.
In de winter kiezen sommige mensen ervoor om onder de zonnebank te gaan voor een vitamine D3 boost. Echter zorgt de UV(A) straling van zo’n zonnebed voor slechts een minimale synthese van vitamine D3, terwijl-ie wel flinke risico’s met zich meebrengt. Wanneer je ‘s winters lijdt aan een vitamine D3 tekort, kun je er beter voor kiezen om D3 bij te slikken. Kijk hierbij wel uit dat je geen vitamine D3 teveel oploopt. Vraag altijd advies bij een huisarts of geregistreerd diëtist voordat je aan suppletie begint.