Dit is wat je echt moet weten over een vitamine D tekort

Vitamine D is een belangrijke vitamine die een essentiële rol speelt in een aantal belangrijke processen in ons lichaam, zoals het risico op botbreuken verminderen en het behouden van spierfunctie. Vitamine D is één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf aan kan maken, maar wat gebeurt er als je een vitamine D-tekort hebt?

Wat zijn de klachten van vitamine D-tekort?

Een tekort aan vitamine D kan moeilijk op te merken zijn, omdat de symptomen maanden of zelfs jaren niet op kunnen treden. Soms heb je zelfs helemaal geen symptomen. Met dat in gedachten kan het nog steeds nuttig zijn om te weten op welke tekenen en symptomen van een vitamine D-tekort je moet letten:

  • Een slecht immuunsysteem wat resulteert in vaak ziek zijn
  • Bot- of rugpijn
  • Psychische klachten en depressie
  • Een slechte wondgenezing
  • Spierpijn
  • Gewichtstoename
  • Veel spanning of een angststoornis

Is een tekort aan vitamine D gevaarlijk?

Vitamine D is een echt werkpaard. Het versterkt je botten, beschermt je immuunsysteem en vermindert ontstekingen. ‘Uit onderzoek is zelfs gebleken dat vitamine D de kans op luchtweginfecties en auto-immuunziektes verkleint,’ zegt Edward Giovanucci, professor in de voedingsleer aan Harvard. Als je een vitamine D-tekort hebt, geeft dat vooral een probleem met de botten.

Hoe ontstaat ernstig vitamine D-tekort?

Een vitamine D-tekort kan ontstaan door te weinig zonlicht of te weinig vitamine D in je voedingVolgens het Voedingscentrum zou je genoeg hebben aan 10 microgram vitamine D per dag. Alleen mensen boven de zeventig zouden meer nodig hebben. Denk je dat je een tekort hebt? Dan kun je dat laten onderzoeken.

Wat moet je eten als je vitamine D-tekort hebt?

Bepaalde enzymen in je huid kunnen UV-stralen omzetten in vitamine D. Hoeveel van die straling door je lichaam wordt omgezet, is afhankelijk van je huidskleur, waar je woont en welke tijd van het jaar het is. Let er wel op dat je veilig zont. Een constantere factor is voeding. Mocht er uit een onderzoek bij de dokter komen dat je een tekort hebt aan vitamine D, is het verstandig om bepaalde soorten vette vis, zoals zalm of makreel te eten. deze bevatten veel vitamine D. Maar ook rundvlees, kaas en eieren zijn een goede bron van vitamine D. Mocht je deze voedingsmiddelen niet eten, kun je overwegen om een vitamine D-supplement te nemen.